top of page

Hoe voelt narcistisch misbruik? Ongeveer.

Je kan het eigenlijk niet overbrengen aan wie het niet zelf beleefd heeft. Woorden zijn simpelweg ontoereikend. Maar ik doe een poging...Iedereen kent wel iemand die misbruikt werd door een narcist, jij ook.

Of je je daar nu van bewust bent of niet.


Voor wie het meemaakt(e) is het tegelijk bijzonder moeilijk om in woorden uit te drukken hoe narcistisch misbruik voelt en ZO belangrijk om zich begrepen te voelen.


“Stel je al deze gevoelens voor. Tegelijk. Dan kom je hoogstens ergens in de buurt van hoe leven met een narcist voelt.”

Hoe voelt narcistisch misbruik ongeveer?


Met de nadruk op "ongeveer"...

  1. Stel je voor dat je een ontsnapte, schattige pup ziet lopen op straat. Het baasje is te oud om hem in te halen, en hij loopt met een stok. De pup was een cadeau van zijn kleinkinderen. Jij gaat achter de pup aan om hem te redden. Aan het einde van de straat wordt de pup doodgereden. Door een dronken man wiens auto niet verzekerd is en wiens rijbewijs werd ingetrokken. En hij zegt dat het jouw fout is dat de pup dood is omdat jij hem achternaliep.

  2. Stel je er bij voor dat je een vriend hebt. Zo een als de man hierboven maar hij doet zich voor als een rechtschapen burger. Je zou hem zonder te biechten de communie geven. Hij heeft je niets verteld over de intrekking van zijn rijbewijs. Of over zijn drankprobleem. Omdat zijn auto "in panne staat" en hij naar een sollicitatiegesprek moet, mag hij jouw auto lenen. Hij rijdt je auto perte total. Dronken. Zonder rijbewijs. En hij lacht je vierkant uit omdat JIJ maar niet zo dwaas had moeten zijn om hem jouw auto laten te gebruiken.

  3. Stel je voor dat je als kind van 6 een konijntje krijgt van je mama. Jij bent door het dolle heen, doopt hem Pluisje en geeft hem alle dagen liefde, knuffels en wortels. Je laat het beestje niet los, het is altijd bij je wanneer je niet op school bent. Zo graag zie je Pluisje. Een paar maand later, als je echt volledig gehecht bent aan het beestje, rukt mama Pluisje uit je armen, wringt hem voor je ogen de nek om en gaat hem verder klaarmaken in de keuken. Vanavond eet je konijn.

  4. Stel je voor dat je papa, op zijn sterfbed, tegen je zegt dat hij je altijd gehaat heeft, altijd gedaan heeft alsof hij je graag zag en dat hij je dat nog per se wou zeggen voor hij zijn laatste adem uitblaast. Je gaat gebroken naar huis. Je vader ligt op sterven én je krijgt die lading er bovenop... Later hoor je dat papa helemaal niet gestorven is. Dat hij zich dat gesprek niet herinnert en zelfs niet meer weet dat je daar toen geweest bent. En je begrijpt er niets van. Ben je daar wel geweest? Heb je dat gedroomd?

  5. Stel je voor dat je liefde van je leven vindt. Je wordt overladen met lof, aandacht, complimenten. Jullie delen eenzelfde droom, jullie hebben dezelfde waarden en normen. En je ziet een prachtige toekomst samen. En plots, *poef*, van de ene dag op de andere, zonder enige aanwijsbare reden, is alle liefde weg. Affectie weg. Droom weg. Toekomst weg. Leegte. Totale leegte. En je begrijpt er niks van. Dus je vraagt je af wat jij verkeerd deed.

  6. Stel je voor dat je zwanger bent, het wordt een echt liefdeskind. Jij en je partner kijken zo uit naar dat bundeltje toekomstig geluk. Een jaloerse vrouw die zelf geen kinderen meer kan krijgen, ontvoert je, snijdt je baby uit je de buik en laat je doodbloeden terwijl ze het kind voor zichzelf houdt. Later, wanneer je kind volwassen is, wil het niets met je partner, de vader van je kind, te maken hebben, omdat jullie het in de steek hebben gelaten toen het een baby was. Zo werd het kind verteld.

  7. Stel je voor dat je een prachtige tuin hebt. Je verzorgt die met veel liefde. Elk plantje verzorg je, kleine diertjes vinden er een heerlijke thuis. Egeltjes, vlindertjes, ... een paradijsje. En dan ploegt de aannemer van de buren erdoor met een bulldozer. Omheining, struiken, planten, vogelhuisjes, ... het is allemaal platgewalst. De aannemer laat niets meer van zich horen. De buren beloven jarenlang je tuin te herplanten, maar doen het nooit. Wat ze wel doen, is overal in de buurt rondvertellen hoe labiel, onmogelijk en slecht jij wel bent.

Krijg je er een idee van, denk je?


Wel, het is NOG erger... Veel respect voor alle overlevers, you rock!


Liefs,


Eva

bottom of page