top of page

Naar de rechtbank met een narcist

Je moet niet met 2 zijn om te vechten!
Ik hoor het zo vaak van mensen die een vechtscheiding meemaakten.

"Je moet met 2 zijn om te vechten", kregen ze te horen.

En zo denken rechters ook, helaas.

Vechtscheiding... het woord alleen al doet me aan moddercatch denken.

Je hangt inderdaad allebei van kop tot teen vol modder, maar heb je daar allebei evenveel schuld aan? Moet je met 2 van slechte wil zijn om in een moddergevecht te eindigen?

Neen.


Dat beide partijen even slecht of minstens even erg zijn als ze voortdurend blijven vechten, is een dooddoener. En dat maakt dat je niet moet kijken naar de andere dynamieken die spelen, de leugens die verteld worden, de tactieken die ingezet worden om de andere partij te kwetsen tot op het bot.


“Je moet niet met 2 zijn om te vechten, je moet met 2 zijn om overeen te komen!”

Het probleem is, het is nooit de bedoeling van de narcist om te bemiddelen. Of om tot een vreedzaam akkoord te komen. Letterlijk alles in een machtsspel dat hij wil, nee moet, winnen.

Zo zit hij nu eenmaal in elkaar. Competitie. En wrok en wraak.

Je emoties in de rechtbank (en erna)


Het enige wat je kan doen, is je eigen staat "managen" in de rechtbank. Ervoor zorgen dat je gereguleerd bent, en niet opgewonden, want dat kan je niet verbergen.

Dat is iets echt wat je echt zal moeten leren om niet over dezelfde kam geschoren te worden als de narcist. Want de narcist zal daar de show van zijn leven geven, inclusief emmers pathos en tranen als het hem iets oplevert. Wat jou ziedend maakt, maar jij zal gezien worden als de "problematische partij". Maar ik kan het je alleszins bevestigen, luid en duidelijk: je hoeft NIET met 2 zijn om te vechten. Het volstaat dat de narcist (jarenlang) wil vechten om mee op die trein te mogen...

Het. Ligt. Niet. Aan. Jou.

bottom of page