top of page

Narcisten met Kerst

Hoe vermijd je het drama dat narcisten creëren met de feestdagen?
Ha, of eerder "ho ho ho", daar zijn ze weer, de kerstdagen. Het zijn weer hoogdagen voor narcisten die op zoek zijn naar voeding.


Lichtjes. Warmte. Kerstfilms nog zoeter dan suiker.

Ons hart is (nog) een beetje zachter dan in de andere weken van het jaar, we zijn guller. Verdraagzamer. Zachter. Nostalgischer.

We voelen ons in deze weken ook eenzamer, als we eerlijk zijn. Zeker in dit rare jaar 2020 waarin gezellig samen vieren, niet kan.

Alle zachtheid, warmte, nostalgie en eenzaamheid zorgen er samen misschien voor dat je ook toegeeflijker en vergevingsgezinder bent dan anders?


Narcisten weten dat ook. Dus als je de relatie verbroken hebt met een narcist, is dit een typisch moment waarop ze weer opduiken in je leven. En het maakt niet uit of de narcist een familielid of een ex-partner is, ze willen terug naar vroeger, toen je hen van nut was.


Ze weten dat je nu een zachtere versie van jezelf bent, dus ze zien de feestdagen als dé periode om zich terug in je leven te wurmen of zich tegoed te doen aan jouw energie, op alle mogelijke manieren, van cadeaus tot conflicten en alles daartussen.

Alle aandacht is goed, zowel positieve aandacht als negatieve aandacht.

Elke reactie van jou is goed en hoe intenser jouw reactie is, hoe beter.

Voor hen dan toch...


Want wat een narcist wil, is energie en aandacht. En jou eraan herinneren dat een leven zonder hem of haar een miserabel leven is. Dat je zonder hem niks bent. En dat hij jouw leven beheerst.


Laat dat niet gebeuren.


Gelukkig zijn narcisten redelijk voorspelbaar...


De narcist kan je vragen of je toevallig geen hulp nodig hebt bij het organiseren van een familiefeestje.

Of bij het last-minute kerstinkopen doen, gedienstig als hij is...

De narcist kan ook de aandacht trekken met een "arme ik!"-verhaal over zijn eenzaamheid en zo sympathie proberen opwekken.

Of hij kan je herinneren aan de leuke tijd die jullie hadden en zo trachten je in een danig nostalgische bui te krijgen, dat je hem weer vergeeft.

Of hij kan een conflict uitlokken om toch maar een reactie -en dus energie- van je te krijgen.

"Hoovering", de tactiek om je weer in de narcistische vortex te zuigen, kan vele vormen aannemen.


Daar bovenop zijn feesten voor narcisten echt een uitgelezen gelegenheid om zich extra in de kijker te werken.

Als gastheer- of gastvrouw staan ze erop alles alleen te doen, dan is het ten minste goed gedaan, maar daarna klagen ze over het vele werk.

Hun feest is het beste feest. Hun zalm is de lekkerste van de wereld. Nergens anders krijg je wat je van hen krijgt. (Gelukkig maar, denk ik dan.)

Zelfs een kerstfeest is een competitie voor hen. Je zou erbij vergeten waar Kerst eigenlijk om draait.

Ze zullen ook niet nalaten om te vissen naar complimenten. Over de beste zalm van de wereld en over alle andere aspecten van zichzelf en hun kerstfeest.


Maar je hebt gelukkig al geleerd hoe communicatie met een narcist werkt, dus als de narcist je contacteert, ga je de valkuilen vermijden. Dat is al heel veel!


Ik zet graag nog een paar strategieën op een rijtje die je zullen helpen om narcistisch drama rond kerst- en andere feesten te vermijden.Laat het feestje aan je voorbijgaan


Als de kans groot is dat je narcist ook op hetzelfde feestje zal zijn, is de beste verdediging simpelweg niet gaan.

Hoe kom je daar beleefd onderuit? "Het past niet voor mij, maar ik wil wel snel een andere datum vastleggen om af te spreken". Voilà, klaar.Als je toch gaat, dan niet voor lang


Als je toch wil gaan, om wat voor reden dan ook, blijf dan niet te lang.

Want hoe langer je blijft, hoe groter de kans is dat je frustraties stijgen en die frustraties kunnen eindigen in voeding voor de narcist. En dat smaakt hem nog meer dan de lekkerste zalm van de wereld.

Laat de gastheer- of vrouw weten dat je maar tot ... kan blijven. En nee, langer blijven is geen optie. En je hoeft dat ook niet uit te leggen.

Praat met leuke mensen en vertrek op het afgesproken uur.Je cadeau zal nooit goed zijn


Moet je een cadeau kopen voor een narcist?

Weet dan dat het geen enkele zin heeft op zoek te gaan naar het perfecte cadeau voor hem of haar. Het zal toch nooit goed, groot of duur genoeg zijn.

Aanvaard dat narcisten nooit veranderen en dat hoe ouder ze worden, hoe erger ze worden.

Dus investeer er niet te veel tijd, geld of energie in. Koop een beleefd cadeautje en daarmee is de kous af.Feestdagen brengen het ergste in narcisten boven


Narcisten kunnen er niet tegen dat jij je vermaakt en dat zij niet het middelpunt van de belangstelling zijn.

Alle truken met de duif zijn goed om de aandacht weer op hen te vestigen.

En als ze er "en passant" voor kunnen zorgen dat ze het voor jou verpesten, dan is dat een dubbele score.

Bereid je dus daarop voor en geef de narcist je emoties niet cadeau. Vermijd hen. Negeer hen. Aanvaard dat ze zijn wie ze zijn en maak je niet druk in hen.Wees extra mild voor jezelf


Omring jezelf met mensen die je goed doen.

Bak, kook, verpak, ... dat het een lieve lust is.

Doe het mindful en met vriendelijke aandacht voor jezelf.

Neem warme baden.

Ga wandelen.

Eet die reep chocolade!

Wees lief voor jezelf...Ik wens je kerstdagen gevuld met liefde, warmte en licht.


Vrede op Aarde aan alle mensen van goede wil!


Eva


#kerst #narcisme #hoovering

bottom of page