top of page

Online dating: narcist (M/V/X) zkt empaat (M/V/X)

Hoe narcisten online op zoek gaan...
Online dating is populair. Het is gemakkelijk.

Profieltje aanmaken, swipe naar links, swipe naar rechts.

Wereldwijd zoeken er miljoenen mensen zo naar "iets".

Dat "iets" is niet noodzakelijk hetzelfde.

Sommigen zoeken zo echt een partner-voor-het leven, sommigen zoeken gewoon seks, anderen zoeken gewoon kicks. Zoveel mensen, zoveel noden.

Narcisten zoeken empaten.


Ik heb het ook ooit gedaan, online dating.

Niet met de bedoeling om "ware liefde" te vinden, verre van, ik maakte me daarover geen enkele illusie.

Maar ik was vrij, had geen relatie en menselijk gedrag vind ik mateloos boeiend.

Een sociaal experimentje zag ik dus helemaal zitten.


Ik wou vooral weten of het echt zo erg was als men zei.

Schrapen op de bodem van het vat.

Naar de kringloopwinkel gaan en het minst beschadigde item zoeken.

Of was er toch iets deftigs te vinden? Ik was gewoon benieuwd.

Ik maakte dus een paar profielen aan, met verschillende persoonlijkheden en levenslopen, en ik ging in de etalage liggen.


"Jij bent zo KNAPPPPP! Stuur me naaktfoto's!". "Nee, dat doe ik niet".

En dan volgde gewoonlijk een hele tirade over wat voor arrogante bitch ik ben omdat ik geen naaktfoto's stuur.

Nee, geen bitch, kerel, gewoon zelfrespect.

Block.


Getrouwde mannen op zoek naar seks.

Block.


Perverten.

Jammer, de nulmeridiaan loopt niet door jouw piemel.

Block.


Dat zijn types die werken volgens percentage.

Op de zoveel vrouwen aan wie ze hun voorstel doen of hun "waar" tonen, zal er X % toehappen.

Deze types zijn ook zo duidelijk dat je ze er meteen uitpikt.

Dus dat waren zeker niet de gevaarlijksten.


Mijn blocklist werd met de dag langer, maar voor mijn experiment was ik nog steeds op zoek naar diegenen waar je echt voor moet opletten.

Diegenen die op het eerste gezicht normaal lijken.

Die het helemaal anders aanpakken.

Diegenen die zich voordoen als je perfecte match, of de gekwetste ziel die gered moet worden, maar die eigenlijk roofdieren zijn. Wolven in schapenvacht.


Voor narcisten zijn dating sites en apps één grote visvijver.

Ze vissen er vanop hun gsm of vanachter hun laptop op empaten, op gevoelige mensen, op mensen die kwetsbaar zijn.

Al naargelang het type narcist, zoeken ze specifieke eigenschappen. Een somatische narcist is iemand die zeer op zijn eigen uiterlijk en dat van anderen gericht is, en die zoekt gewoonlijk iemand die er goed uitziet, afgetraind is, houdt van reizen enzovoort.

Een cerebrale narcist is dol op zijn eigen brein en die zal eerder op zoek gaan naar intelligentie, opleiding, van kunst houden enzoverder.


Wat alle narcisten zoeken, zijn empaten. Een empaat is het ideale slachtoffer. Empaten willen helen en redden, omdat ze de pijn van anderen voelen en daar iets willen aan doen. Ze voelen ook de pijn in de narcist en ze willen de narcist beter maken.

Hem een goed gevoel geven. Fixen. Redden. Geven, geven en nog eens geven.

Die drive om anderen te redden en om aan anderen te geven, maakt hen de perfecte gastheren (en gastvrouwen) voor parasieten.


En narcisten zijn zeer scherp in hun analyses van je dating profiel.

Het zijn meesters in tussen de regels lezen.


Waar letten narcisten allemaal op in je profiel?


 • "Ik ben gekwetst in het verleden." Dit trekt narcisten aan zoals buiten taart eten, wespen aantrekt. Maar de wespen in kwestie doen zich voor als pluizige, zachte kittens. Een narcist leest: "deze persoon is beschadigd en rijp voor de pluk. Die zal weinig weerstand bieden tegen mijn charmes en zelfs dankbaar zijn om iemand te vinden die zo anders is dan mijn voorganger." Swipe naar rechts!

 • "Ik werk in de zorg." "Hey, als je voor anderen zorgt, dan ga je vast voor mij ook zorgen!" denkt de narcist. Mensen met een zorgend beroep hebben zeker en vast een empatische persoonlijkheid en zijn ideale prooien.

 • "Ik hou van dieren." Zorg jij voor dieren, dan ben jij een zorgzaam iemand. In de meeste gevallen -er zijn uitzonderingen- is iemand die van dieren houdt, ook iemand die goed is voor mensen. Dat is een grote indicator van empathie en een magneet voor narcisten.

 • "Ik ben een spiritueel iemand." Wie spiritueel is of een bepaald geloof aanhangt, is vatbaar voor suggestie en baseert zijn mening niet alleen op tastbare feiten. En dat is zeer aantrekkelijk en handig voor narcisten, manipulatie en gaslighting komen eraan!

 • "Ik hou van een goed glas wijn bij het haardvuur, van lange wandelingen hand in hand op het strand en van gezellig brunchen op zondag met ons tweetjes." Je houdt van romantiek en De Ideale Liefde. Misschien ben je daar zelfs wat aan verslaafd en is filmromantiek jouw ideaalbeeld voor een relatie. Je bent vatbaar voor een zeemzoet ideaalbeeld van De Liefde. En raad eens wie je dat met één vingerknip kan voorspiegelen...

 • "Ik ben hier nieuw en kan niet geloven dat ik dit doe!" De andere manieren om iemand te leren kennen, hebben geen vruchten afgeworpen voor jou, anders was je hier niet, en nu voel je je een beetje ongemakkelijk. Geen zorg, de narcist zal je wel geruststellen, de narcist is "hier ook nieuw" (natuurlijk is hij dat niet!) en hij zal je wel hand vasthouden.

 • "Ik zet mij als vrijwilliger in voor goede doelen." Je bent een gever en geen nemer (zoals de narcist zelf is). Je zal je uitsloven om een ander gelukkig te maken, dat zit in je natuur. Exact wat narcisten willen: iemand die geeft en geeft en geeft en geeft en...

 • "Ik ben het middelste kind" De kans is groot dat je in je jeugd niet de aandacht gekregen hebt die je nodig had. Wees gerust, de narcist zal je aandacht geven! Bergen aandacht. Tot het moment waarin je stevig aan de narcist vasthangt. Dan vallen de maskers af.

 • "Ik kom net uit een vaste relatie." Eén, het woord "vaste" betekent dat jij het een "vaste" relatie vond en dat je hoogstwaarschijnlijk gedumpt, bedrogen en kwetsbaar bent. Twee, dat wil zeggen dat je snel vervanging zoekt en dat je dus moeilijk alleen kan zijn. Codependenten zijn net als empaten ideale prooien. De narcist wrijft in zijn handen.

 • "Ik ben op zoek naar de ridder op het witte paard. Ik wil het hof gemaakt worden." Dit is een kanjer van een weggever voor de narcist. Je houdt van de liefde, van romantiek. Je hebt waarschijnlijk ook al pijn geleden in het verleden. Je verwacht dat een partner je behandelt als een prins(es). Geen enkel probleem, de koene narcist komt je redden en je met "liefde" overstelpen! (Wat je hiermee aantrekt, zijn geen ridders op witte paarden, maar parasieten op een oude knol.)

 • "Ik ben op zoek naar financiële zekerheid." Je hebt financiële problemen (gehad) en de narcist kan dat uitbuiten, of je wil vermijden dat dat nog gebeurt. Het idee van veiligheid is belangrijk voor je. Geen enkel probleem, de narcist zal zijn eigen professionele prestaties en zijn weelde buiten proportie opblazen om je ervan te overtuigen dat financiële zekerheid gegarandeerd is.

 • "Ik ben klaar voor een lange-termijn-relatie. Ik ben op zoek naar De Ware. Ik ben de spelletjes beu." Je wordt een beetje hopeloos, want je hebt je soulmate nog niet gevonden en je wil je zo snel mogelijk binden. Geen zorgen, de narcist zal zich voordoen als je ideale partner en wees gerust, hij zal je binden. Aan handen en voeten.


Kortom. Als empaat kan je net zo goed een schietschijf vasthouden en schreeuwen "slachtoffer hier! slachtoffer hier!".

Zo was er een kerel, hij leekt de normaalste man ter wereld de eerste dagen, bij het over-en-weer kennismaken. Normale job, gescheiden, 2 kinderen, ... niks op aan te merken. Maar meer en meer begon hij te controleren wanneer ik online was en daar commentaar op te hebben.

En ik was online geweest, maar toch had ik zijn bericht niet beantwoord!

Dat vond hij niet kunnen. Rode vlag. Online zijn, hield blijkbaar de ongeschreven verplichting in dat ik hem moest antwoorden.

Ikmoetekikjuistniets, kerel, ik heb je zelfs nog niet "irl" ontmoet...

Een van de grappiger anekdotes was een man die -letterlijk bij de eerste keer chatten- na amper vijf minuten koetjes-en-kalfjes verdween... Na een goed half uur kwam hij terug in de chat en hij vertelde mij dat hij zijn mama gebeld had om te zeggen "dat hij iemand gevonden had". Run to the hills...Online (en klassiek) daten kan leuk zijn, maar heel eerst je tere plekken en wees voorzichtig en alert.

En lees je profieltekst zeker eens na...


Met veel liefde,


Eva


#liefde #empaat #hsp #codependent #makkelijkeprooi #narcist #narcisme #narcismebegrijpen #narcismedoorzien #toxischgedrag #onlinedating #onlinedaten #daten

bottom of page