• Eva

Ouderverstoting

Parental Alienation Syndrome, kortweg "PAS", een verschrikkelijk soort kindermishandeling.Een kind heeft het recht om zijn beide ouders graag te zien. Zo simpel is het.

Wanneer de stabiele ouder de echtscheiding aanvraagt, of de narcist op een andere manier devalueert, veroorzaakt dat zo een danige deuk in het imago en het ego van de narcist, dat een jarenlange, zoniet levenslange, woede het gevolg is.

En de enige manier waarop men na een scheiding zijn (of haar) ex nog kan treffen, is via de kinderen...


Narcisten zijn -in hun eigen ogen- perfect. En dat is ook het beeld dat ze zorgvuldig construeren naar de buitenwereld toe. Jarenlang. Wanneer er bezoek is, spelen ze extra met de kinderen, zodat het bezoek denkt "waw, wat is dat toch een fantastische mama of papa!". Wat er zich verder binnen het gezin afspeelt, daar heeft het bezoek geen weet van, maar ze gaan naar huis met het beeld dat de narcistische superpapa of supermama van zichzelf gecreëerd heeft.

Die supermama of superpapa, zal er ook niet voor terugdeinzen om bij de scheiding een hele lastercampagne te starten aan het adres van zijn/haar ex, zeker wanneer het deze laatste was die de scheiding aanvroeg.

Die laster zal zich niet alleen beperken tot goedgelovige vrienden en familie, de kinderen worden er al te vaak ook pionnen in.

Want wat is er nu een mooiere trofee dan het kind dat de buitenwereld ook bevestigt dat de andere ex-partner niet deugt, dan door hem of haar te verstoten? De ultieme wraak van de narcist... En de kinderen zijn "collateral damage"...


Ouderverstoting


Primair kenmerk is de lastercampagne die het kind voert tegen een goede liefhebbende ouder.

Dr. Richard A. Gardner omschrijft ouderverstoting als volgt:

“Het ouderverstotingssyndroom is een afwijking bij kinderen die zich bijna uitsluitend voordoet bij conflicten rond ouderlijk gezag. Primair kenmerk is de lastercampagne die het kind voert tegen een goede liefhebbende ouder, een campagne waar geen geldige reden voor is. Het is het resultaat van de combinatie van de indoctrinatie van een programmerende (hersenspoelende) ouder en de eigen bijdragen van het kind aan de verkettering van de ouder die het doelwit is."


Het kind neemt de lastercampagne van de narcist tegenover de andere ouder over.

Het kind wordt gebrainwashed door pure manipulatie.

En de redenen die het kind aangeeft om de ouder te verstoten, zijn vaak ronduit belachelijk. Genre "je kauwt te luid als je eet".


Nog sterker, doordat de narcist al jaren timmert aan zijn onberispelijke imago, slaagt hij er ook nog vaak in om de tafels om te draaien en zichzelf tot "de liefhebbende ouder" te laten uitroepen. Terwijl het helemaal niets met liefde te maken heeft... In tegendeel.


Bij het kind komt dat vaak tot uiting door zeer sterke, absolute gevoelens over de stabiele ouder. Die is 100% slecht! En de narcistische ouder is 100% goed!

Het kind denkt dat het zijn eigen mening is geen contact meer te willen met de ene ouder, en de andere ouder "respecteert zijn beslissing" i.p.v. contact aan te moedigen.

Het kind wordt het "hulpje" van de andere ouder, zijn (of haar) paar ogen in het huis van de ene ouder, een spion...

Soms wordt de hele familie van de ene ouder gedemoniseerd, geheel ten onrechte, en zo wordt het kind geïsoleerd van stabiliserende invloeden.


Kindermishandeling


De narcistische ouder is te verblind door woede en haat jegens de andere ouder om in te zien wat hij of zij het kind aandoet.

Heeft er iemand oog voor wat er in het kind omgaat wanneer die de andere ouder mist?

Het kind zit in de knel, temidden van een loyauteitsconflict. Later zal het misschien inzien dat het misleid werd, maar hoe haalt het die verloren tijd nog in?

Schuldgevoel, hoe het weer goedmaken met de verstoten ouder, ... Het is een ongelofelijk zware last voor het kind, en dat zal het altijd blijven. Ook wanneer het er toch zou achter komen dat het misleid is.


Volgens specialisten is ouderverstoting nog moeilijker om van te herstellen dan van seksueel misbruik. Iets om over na te denken.

Depressie, slechte cijfers op school, vatbaarder voor drugs, jeugdcrimininaliteit, ... allemaal omdat ze een veilige basis missen. (Wat doen sommigen hun kinderen aan, je ziet me het hoofd schudden...)


Tips voor ouders


1) Wees heel waakzaam. Wanneer je kan, grijp zo snel mogelijk in. Eens het kind in absoluten over zijn ouders denkt , is het heel moeilijk om nog iets aan die overtuigingen te veranderen.


2) Laat de kinderen weten dat je er bent voor hen. Dat alles bespreekbaar is. Dat het bij jou veilig is. Dan is de kans groter dat ze spontaan naar jou zullen komen als er iets scheelt. Spreek zelf geen kwaad over de andere ouder. Kindermishandeling, remember?


3) Toon je liefde. Maak hen duidelijk dat je problemen met de andere ouder absoluut niets met hen te maken hebben. Zelfs als ze zeggen dat ze je haten, zelfs "zeker" als ze dat zeggen, want net dan hebben ze je liefde het meest nodig. Ze moeten dat horen en voelen.


4) Zorg voor een goed support team. Een goede coach, een goede advocaat, een goede therapeut, ... die je kan ondersteunen op een positieve manier.


5) Stop nooit, ook niet wanneer je kind je verstoten heeft, met contact te zoeken. Zeker niet op speciale dagen als feestdagen en verjaardagen. Laat weten dat je deur altijd open staat en dat er bij jou heel veel liefde te vinden is.

Er is structureel nog veel werk aan de winkel


Er is nood aan (h)erkenning, om mee te beginnen. De klemtoon ligt nu veel te veel op herstel na PAS, maar de focus zou moeten zijn "PAS vermijden"!

Er is nood aan meer wetenschappelijk onderzoek, zowel kwalitatief als kwatitatief. Over hoeveel kinderen gaat het, in welke omstandigheden, hoe beleven ze het, ...

Er is nood aan training en ervaring in de hulpverlening.


Teveel kinderen en ouders moeten elkaar vandaag missen door rechtstreeks toedoen van de andere ouder.


Justitie en hulpverlening moeten korter op de bal spelen, maar dat hangt weer samen met "geloof slachtoffers van narcisten nu toch eindelijk eens". Ik weet dat "het is een narcist!" in veel vechtscheidingen geroepen wordt.

Maar wat als het zo is?