top of page
Reiki practitioner and patient holding hands at Reiki session. Energy healing concept..jpg

Usui Reiki

Wat is reiki?

Reiki is een Japanse geneeswijze, de volledige naam is Usui Reiki Ryoho.

De Nederlandse vertaling van "reiki" is "kracht van de zon", minder letterlijk "universele levensenergie", de kracht waaruit alles bestaat.

Reiki is een krachtige, liefdevolle energie, een onvoorwaardelijke kracht, voor iedereen.

De energie wordt overgebracht van de handen van de therapeut naar de cliënt, met behulp van verschillende handposities. (Reiki is geen massagetechniek, fysieke aanraking is ook niet noodzakelijk.)

Reiki is een behandelwijze die natuurlijke genezing stimuleert. Een prachtige, liefdevolle manier om zowel op lichamelijk, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau te helen. 

Reiki is niet invasief en is bedoeld om het algemeen welzijn te verbeteren.

Reiki is kalmerend en kan pijn, stress en angst verlichten. Het kan geruststellend en ondersteunend werken bij lichamelijke, mentale en emotionele pijn door vele soorten traumatische ervaringen

Reiki brengt alleszins een groeiproces op gang, dat de ene keer bijzonder snel kan gaan en andere keren heel traag en subtiel.

De kracht van reiki is niet afhankelijk van geloof of overtuigingen: het gaat om vertrouwen en toestaan van het proces. De fundamentele principes van reiki bevorderen dit werk.

Reikiprincipes

Voor vandaag...

Laat ik boosheid los

Laat ik mijn zorgen los

Ben ik dankbaar

Werk ik aan mezelf

Ben ik goed voor alles wat leeft

— Mikao Usui

 

Voor wie?

Voor letterlijk iedereen...

Mensen met klachten die deze willen verminderen en mensen die zich al goed voelen en zich nog beter willen voelen.

Reiki en wetenschap (een hele boterham, voor wie wil)

Ik zou mezelf niet zijn, ik beschouw mezelf als een zeer nuchter mens, als ik niet had uitgezocht hoe het zit met reiki en de klassieke wetenschap...

Zelf heb ik al ervaring met reiki van in 1998, ik ondervond doen al de weldadige effecten ervan, dus daarvan moest niemand me overtuigen. Maar waarom doet reiki wat het doet....

Wetenschappers raken in het algemeen steeds meer geïnteresseerd in hoe energiegeneeskunde werkt. 

Alles is energie en heeft daardoor een frequentie.

Letterlijk alles in het universum -inclusief wij- is energie.

Zelfs wat niet beschouwd wordt als energie komt voort uit of wordt veroorzaakt door energie.

Ook al kunnen we die energie niet zien of vastnemen, ze is er.

Reiki is een van de verschillende soorten therapieën gebaseerd op ons "bioveld", de energie die alles reguleert, van onze cellulaire functie tot ons zenuwstelsel.
Deze methode wordt bestudeerd met evidence-based wetenschap om de volledige w
aarde te begrijpen van wat dit type genezingsmethode de medische wereld kan bieden. Tot nu toe ziet klinisch onderzoek er veelbelovend uit.

Er is overtuigend bewijs uit klinische onderzoeken naar chronische aandoeningen en acute ziekten om aan te tonen dat Reiki het potentieel heeft om te fungeren als een aanvullende genezingsmethode om waardevolle ondersteuning te bieden voor een breed scala aan aandoeningen.

Reiki is meetbaar effectiever gebleken dan placebo voor het verminderen van pijn, angst en depressie, en voor het verbeteren van het gevoel van eigenwaarde, mobiliteit en kwaliteit van leven.

Het veroorzaakte positieve veranderingen in perceptie en persoonlijkheid.

 

Er is ook onderzoek gedaan dat stelt dat Reiki nuttig kan zijn als een aanvullende genezingstherapie in acute situaties als hulpmiddel bij herstel na grote chirurgische ingrepen en dat reiki pijn en de behoefte aan pijnstillers na andere operaties aanzienlijk kan verminderen. Het is ook gebleken dat reiki de vitale functies na de operatie verbetert die cruciaal zijn voor herstel. 

Reiki en Polyvagaaltheorie

Reiki is diep ontspannend en beter gebleken dan placebo voor het induceren van ontspanning.

Het kan zijn dat de positieve effecten van Reiki te wijten zijn aan die diepe ontspanningsreactie die Reiki van nature in het lichaam teweegbrengt.

Data toont alleszins aan dat Reiki een positief effect heeft op het autonome zenuwstelsel (AZS).

Het ANS bepaalt hoe het lichaam reageert op zijn omgeving.

De twee belangrijkste takken van het AZS, het sympathische zenuwstelsel (SZS), dat overeenkomt met de vecht- of vluchtmodus, en het parasympathische zenuwstelsel (PSZS), dat overeenkomt met de ontspanningsmodus, hebben een complementaire oppositionele relatie.

Bij een gezond individu kan de activiteit van die twee takken van het AZS snel worden gemoduleerd als reactie op de verandering in de omgeving (bv. gevaar of verdwijnen van gevaar).
Ze bestaan in een staat van homeostase, een dynamisch evenwicht. 

Wanneer het SZS overprikkeld is geraakt, als gevolg van hoge stressniveaus en trauma, kan dit resulteren in een staat van chronische ontsteking, omdat we voortdurend adrenaline en cortisol stresshormonen vrijgeven.

De trillingsfrequentie van reiki is effectief in het activeren van PSZS dominantie via deze ontspanningsreactie.

De fysiologische respons op Reiki wordt gemeten in markers zoals een verlaagde hartslag, verlaagde bloeddruk en verhoogde hartritmevariabiliteit (HRV).

 

Wanneer het PSZS wordt gestimuleerd, wordt de stressreactie verminderd en kan het lichaam ontspannen.

Tijdens deze staat van ontspanning kan genezing optreden.

Reiki's vermogen om het PSZS te activeren en de HRV te verhogen, kan worden begrepen in termen van de Polyvagaaltheorie en het Neurovisceraal Integratiemodel (NVIM). Volgens deze modellen zijn deze effecten te wijten aan de toename van de PSZS-activiteit via de nervus vagus.

​De Nervus Vagus

De Nervus Vagus vertegenwoordigt het hoofdonderdeel van het PSNS en staat bekend als de snelweg van het lichaam, met paden naar bijna elk orgaan in het lichaam.

Het is de langste zenuw in het lichaam, die begint in onze hersenstam en eindigt in onze darmen.

(Toevallig -of niet...- volgt de Nervus Vagus hetzelfde pad als wat in Oosterse geneeswijzen de "chakras" genoemd worden.)

De Nervus Vagus is de regulator van het PSNS en van een brede waaier aan cruciale lichaamsfuncties.

Volgens de PVT en de NVIM speelt de Nervus Vagus een sleutelrol in veel reacties in het lichaam die de gezondheid reguleren, waaronder de bloedsuikerspiegel, ontstekingsreactie, klierfunctie, hormoonspiegels en de immuunrespons.

De PVT legt uit hoe onze gedachten, gevoelens én lichaam verbonden zijn via het zenuwstelsel.

De Nervus Vagus wordt verondersteld verantwoordelijk te zijn voor de verbinding tussen lichaam en geest en als bemiddelaar tussen denken en voelen. Hij speelt daardoor een bijzonder grote rol in onze fysieke en mentale gezondheid.

Vagale Tonus

Vagale tonus wordt beschouwd als dé sleutel tot welzijn: een goed functionerende Nervus Vagus ondersteunt genezing in het hele lichaam en geest.

De mate van vagale tonus is een maat voor hoe gezond, sterk en functioneel het zenuwstelsel van het lichaam is en is een nieuwe manier geworden om stresskwetsbaarheid te meten.

 

Tot nu toe weten we dat onregelmatigheden in de vagale tonus lijdt onder fysieke en emotionele omstandigheden.

Stress, angst, trauma, slechte houding, infectie en chirurgische complicaties kunnen schade veroorzaken en de functie van de nervus vagus aantasten.

Ontspanning aan de andere kant verbetert de vagale tonus en stimulatie van het PSNS via de Nervus Nagus heeft aangetoond dat het de perceptie van pijn vermindert, depressie vermindert en de stemming en kwaliteit van leven verbetert.

 

Reiki stimuleert de nervus vagus en het lichaam ervaart hier veel verlichting van.

Vanwege het vermogen van reiki om de Nervus Vagus te versterken, is het een veilige en natuurlijke manier om ondersteuning te bieden voor een breed scala aan aandoeningen en kan heel helpend zijn bij aandoeningen die verband houden met hoge niveaus van (chronische systemische) ontsteking veroorzaakt door stress.

Hartritmevariabiliteit

De NVIM vertelt ons over de relatie tussen het centrale zenuwstelsel en hartactiviteit zoals gemeten aan de hand van hartritmevariabiliteit (HRV).

Verhoogde HRV wordt geassocieerd met een goede gezondheid en verbetering van het algehele welzijn.

Het ondersteunt de mentale en fysieke gezondheid, evenals emotioneel welzijn.

Het wordt geassocieerd met verhoogde emotionele flexibiliteit en betere regulatie van emotionele reacties, meer positieve emoties en verhoogde sociale verbondenheid, en verminderde pijngevoeligheid.

 

Omgekeerd wordt een gecompromitteerd AZS, gekenmerkt door verminderde HRV, geassocieerd met cognitieve en fysieke problemen, die belangrijke risicofactoren zijn voor het ontwikkelen van chronische angst en depressie. 

Vermindering van pijn

De perceptie van pijn is, net als andere gevoelens, een affectieve toestand die wordt beheerst door het AZS.

 

Chronische pijn en een slechte emotionele gezondheid worden geassocieerd met afwijkingen van het AZS en van een verminderde HRV.

Verhoogde HRV duidt op een grotere capaciteit van het AZS voor affectregulatie en verminderde pijngevoeligheid.

De afname van pijn die velen ervaren tijdens de behandeling met Reiki, is waarschijnlijk te wijten aan het effect van reiki op de vagale toon en de HRV.

En nu in mensentaal...

Reiki werkt. Reikt doet goed. Kom er gewoon van genieten...

Hoe werk ik?

Er gaat altijd een gesprek(je) vooraf aan een reikibehandeling.

In dat gesprek zal ik je helpen je intenties voor de te verwoorden, bijvoorbeeld:

  • Wat wil je met de sessie bereiken?

  • Hoe wil je je aan het einde van de sessie voelen?

  • Heb je ergens last van in je lichaam?

  • ...

Na dit gesprek en het bepalen van onze intenties, mag je (volledig aangekleed op je schoenen na) comfortabel gaan liggen op de reikitafel. Doe voor je eigen comfort makkelijke, loszittende kleren aan.

 

Er zijn handdoeken, kussens, een knierol, dekens, een oogkussen, ... voorzien voor jouw comfort.

Je mag kiezen of ik je lichaam aanraak tijdens de behandeling of dat ik mijn handen boven je lichaam laat zweven. (Intieme zones raak ik vanzelfsprekend nooit aan.)

Hoe de behandeling verloopt, hangt af van waar jij nood aan hebt.

Reiki gaat naar daar waar de energie heeft meest nodig is.

Een snelle lokale behandeling is mogelijk, zelfs op een stoel, een volledige lichaamsbehandeling is mogelijk en alles daartussen. 

Om sessies planbaar te maken in mijn agenda, kan je kiezen tussen een sessie van 1u15 (voorafgaand gesprek van 15 minuten) of van 1u30 (voorafgaand gesprek van 30 minuten). Voor de behandeling zelf reken ik op 1u.

Je mag het tijdens de behandeling altijd zeggen mocht er iets onprettig voelen. Jij hebt altijd de controle.

Reikibehandelingen op afstand voer ik (nog) niet uit omdat dat (nog?) niet met mij resoneert.

Misschien ooit wel, ik ben er voor ingewijd en gecertifieerd, maar ik hou teveel van het menselijke contact...

 

Ik kijk er alvast naar uit om je te ontmoeten en je te mogen helpen!

Met liefde,

Eva

bottom of page