top of page

Realistische verwachtingen

Verwachtingen

10 tips voor realistische verwachtingen

 1.  Verwacht een veilige ruimte, in Melle of virtueel via Zoom, waarin je al je gedachten, emoties, zorgen, ... mag uiten en waar alle informatie die je deelt, veilig is.
   

 2. Therapie/begeleiding is geen lineaire ervaring en soms worden dingen erger voordat ze beter worden. Verwacht hoogte- en dieptepunten, ups en downs, pieken en dalen.
   

 3. De enige die jou kan veranderen, is dit nu aan het lezen. Jij. 
  Verwacht wel dat ik je hulpmiddelen en technieken aanrijk zodat jij de verandering kan realiseren die jij wil.
   

 4. Therapie/begeleiding is een middelenverbintenis, geen resultaatsverbintenis. Kan ik jou een bepaald resultaat zwart op wit garanderen? Neen. Maar je mag wel verwachten dat ik altijd jouw belang nastreef en daar mijn uiterste best voor doe, zoals voor elke cliënt.
   

 5. Verwacht eveneens dat ik gehouden ben aan de planning van mijn agenda en dat ik mogelijks geen ruimte kan maken om er vragen tussen te nemen.
  Verwacht ook dat ik "maar" mens ben (met een gezin), die ook eens ziek kan zijn, verlof nodig heeft en die niet 24/7 kan werken.

   

 6. Verwacht dat therapie en begeleiding geduld en toewijding van je vragen.
  Het is een verwerkings-, rouw-, verander-, groei- en/of leerproces, geen eenmalige gebeurtenis en er zijn geen magische oplossingen. (Helaas.)

  Net zoals fysiek fit worden tijd, geduld en toewijding kost, zo is het ook voor mentale en emotionele gezondheid.
   

 7. Maak het je doel om je algemene gezondheid en welzijn te verbeteren, niet om "af te komen" van wat er "mis" is met je.
  Het gaat om je leven beter maken.

   

 8. Verwacht samenwerking. Werk samen met mij om doelen voor jezelf te stellen en een stappenplan voor therapie/coaching/training uit te werken.
  Dat gebeurt gewoonlijk tijdens het intakegesprek.
  Ik help je graag knopen ontwarren en verwachtingen stellen.
  (Ik hou van mijn job, anders zou ik dit niet doen.)

   

 9. Blijf flexibel en nieuwsgierig. Start met en hou een open mind.
  Je weet nooit wat er naar boven kan komen als je begint en je kunt mogelijks paden bewandelen waarvan je niet eens wist dat ze bestonden. Vertrouw erop dat wat er ook naar boven komt, het juiste is om te verkennen.

   

 10. In therapie/coaching/training, zoals bij alles, is wat je krijgt evenredig met wat je er zelf in stopt.
  Bereid zijn om te reflecteren, te voelen en het werk te doen om je gedachten, emoties, overtuigingen en gedrag te veranderen, zal vruchten afwerpen. 

   

En heel belangrijk: geef erkenning aan alle vooruitgang die je boekt, zowel groot als klein. Focus je op je tocht en niet op de finishlijn.
 

Plan een kennismakingsgesprekje in. Je tocht begint vandaag!

bottom of page